favicon

Denklus-Karin Glaubitz

Denklus-nieuws


Hierbij ontvang je de eerste nieuwsbrief van Denklus. Je ontvangt deze brief omdat je eerder mailcontact hebt gehad met Karin Glaubitz (Het Narrenschip).
Wil je deze berichten niet meer ontvangen dan kan je je afmelden via de link onderaan deze brief.
Denklus is deze zomer opgericht door (kinder-) filosoof Karin Glaubitz. Met Denklus stimuleert Karin in allerlei vormen het filosofisch denken met en voor jong en oud. Denklus biedt op speelse wijze begeleiding voor filosofische sessies voor kinderen en volwassenen.

Inhoud van deze nieuwsbrief

  1. Denklus filosoferen online
  2. Testfase
  3. Terugblik
  4. Filosfiecafé
  5. Op de agenda (aanbieding oktober 2 voor de prijs van 1!)
  6. Leuk om thuis te doen
  7. Ambassadeurs van Denklus
  8. Denklus voor professionals
klik op de foto om het verhaal van Karin te bekijken.

maxresdefault

1. Denklus filosoferen online

Sinds 20 augustus is Denklus life. Denklus staat voor gemeenschap van denken, de dialogische vorm. Denklus spreekt steeds bewust van "we" omdat het gaat om de gemeenschap van denken met elkaar, waarin iedereen bijdraagt en we met elkaar verbindingen maken. In deze nieuwe vorm kunnen we juist nu elkaar over grenzen heen bereiken.
" Denklus is voor ouders en hun kinderen die belang hechten aan de ontwikkeling van hun kind in hun volledig eigen denkvermogen. Denklus is een heel nieuw concept van online filosoferen, niet alleen voor kinderen en hun (groot)ouders, maar ook voor jongeren, volwassenen en professionals. Denklus is gebaseerd op duizenden uren ervaring en de creativiteit van een gepassioneerde (kinder)filosoof." zo zegt Wendy Johnson
Lees meer
filosoferen online met kleuters "wat zie je en wat weet je?"

2. Testfase

Voordat we echt konden starten met het aanbieden van sessies online op grote schaal was er veel onderzoek nodig. Vanuit de jaren ervaring in de praktijk moest het product een kanteling maken. De producten, materialen en werkvormen zijn aangepast aan de digitale omgeving. De extra grote uitdaging was dit ook voor jonge kinderen vanaf 5 jaar aantrekkelijk te maken. Hieraan is in de testfase veel aandacht besteed. Karin ontwikkelde speelse interactieve opdrachten om online te doen. Spel hoort voor Denklus echt bij het denken! Door spel en verhaal stappen we makkelijker uit het vaste patroon van denken in de gebaande paden van feiten en weetjes. Met een goed gekozen verhaal en spel kom je op een ander been te staan en daar gaat het bij het vrije denken om.
Hieronder kan je kijken hoe Karin dat aanpakt met jonge kinderen online.
Klik op de foto.
Karin_Vriendschap&Vrijheid

3. Terugblik

Deze Zomer heeft Karin Glaubitz gefilosofeerd met kinderen en hun ouders in verschillende niet schoolse situaties. Meer dan 40 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar filosofeerden met Denklus over taal, waarneming, reizen, gevangenis en nog veel meer. Er werd gefilosofeerd in de bibliotheek van Capelle a/d IJssel en online. Ook organiseerde Karin een serie sessies voor ouders online over het filosoferen met hun kind. Al deze ervaringen hebben nieuwe inzichten gegeven om het aanbod van Denklus sessies verder te ontwikkelen. Lees verder
IMG_2498

4. Filosofiecafé

In september 2019 richtte Karin Glaubitz in samenwerking met de Bibliotheek a/d IJssel het filosofiecafé op. Na 10 bijeenkomsten, waarvan 3 online, is daar een duidelijke groeiende belangstelling voor. De Corona-crisis heeft extra stimulans gegeven om ook het filosofiecafé online vorm te geven.
De komende maand zijn er weer twee bijeenkomsten filosofiecafé. Je kan je aanmelden op:
10 oktober online Denklus 10.15-11.45
17 oktober in de bibliotheek a/d IJssel 10.15-11.45
Bekijk het verhaal van Karin Glaubitz. Klik op de foto.
Karin_Filosofiecafe

5. Op de agenda

In de maand oktober gaan de online sessies van Denklus van start. Vanaf 4 jaar kan je meedoen! Het aanbod is naar verschillende leeftijden gedifferentieerd. Ook is er aanbod voor ouders, jongeren, volwassenen en professionals. Bijzonder is het speelse interactieve aanbod voor jonge kinderen. Je kan zelf een sessie boeken via de site. En nu in deze maand: neem een vriend of vriendin gratis mee, 2 voor de prijs van één. Vul 2 deelnemersnamen in bij 1 boeking. Of je boekt 1 keer en krijgt 2 sessies en je zet 2 x je eigen naam. Je kan ook je eigen datum en tijd kiezen met een groepje. Stuur dan een mail naar info@denklus.nl
Agenda Denklus sessies Oktober/november
Lees meer over de doelgroepen van Denklus
Of bekijk de demonstratie van Karin Glaubitz over hoe zij online filosofeert met kinderen van 10 jaar en ouder. Klik op onderstaande foto.
Karin_Licht

6. Leuk om thuis te doen

Denklus vertelt verhalen, maakt animaties, geeft tips voor ouders om een denkgesprek te voeren met hun kind en maakt creatieve denkopdrachten voor thuis. Kijk verder op:
Filosoferen thuis
Filosoferen ouder en kind
Verhalen om over te filosoferen met animatie:
De koekoek
Of op de home pagina van Denklus. Even verder scrollen! Klik op onderstaande foto.
Schermafbeelding 2020-09-25 om 10.46.08
IMG_2591

7. Ambassadeur van Denklus

Karin Glaubitz werkt samen met ambassadeurs om het denken te stimuleren en te delen met zo veel mogelijk mensen. Online filosoferen biedt extra nieuwe mogelijkheden. Hiermee kunnen we over grenzen heen gaan!
Lees meer

Geïnspireerd door de uitspraak van mijn professor in filosoferen met kinderen Catherine McCall "Better People through Better Thinking"

SAM_7448

8. Denklus voor professionals

Denklus heeft een uitgebreid programma voor mensen die willen filosoferen met kinderen in hun werkpraktijk. De trainingen zijn modulair, kortcyclisch en op maat voor een specifieke doelgroep. Voor professionals in het basisonderwijs biedt Denklus een complete leerlijn voor alle groepen inclusief certificaat.
Lees verder
filosoferen voor professionals
facebook twitter