Karin Glaubitz

 Hoi, Ik ben Karin. Ik ben een ontzettende denker, altijd al geweest!

Bottomupfilosofie
Video afspelen

En...

het klinkt misschien raar, omdat ik zo’n denker ben wil ik ook juist veel dingen doen. Anders zit ik alleen maar in mijn eigen hoofd rond te hangen en daar word ik niet blij van. Dus ben ik van denken, filosoferen, mijn doe-beroep gaan maken.

Mijn studie

Ik had altijd zoveel vragen in mijn hoofd over van alles en nog wat dus besloot ik  filosofie te gaan studeren aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Eerst moest ik in mijn studie wel die verschrikkelijke dikke boeken van al die ingewikkelde filosofen bestuderen. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Duits, Engels, Frans en zelfs Latijn! Moeilijk was het en ik begreep lang niet alles, maar het was razend interessant.  En ook heb ik veel plezier gehad met andere studenten en de lessen die we kregen en de eindeloze filosofische gesprekken die we voerden. Eén keer filosofeerden we in een college over natuurwetten en toen liet de professor een wit kalkkrijtje vallen om de wet van de zwaartekracht te demonstreren. Hij schrok zich een hoedje toen het in tweeën brak, en wij, studenten moesten daar erg om lachen. En na 5 jaar hard werken kreeg mijn diploma van de Erasmusuniversiteit: mijn bul.

En toen snel wegwezen uit die hoge toren van de Erasmusuniversiteit, voeten weer op te grond en niet te veel nadenken dus aan de slag in de echte wereld! Eerst fietste ik nog even 3 rondjes door Europa. En toen ben ik les gaan geven, ik was toen  25 jaar! Echt een jonge dame. Ik ging lesgeven in heel veel verschillende dingen. In kunst, Nederlandse taal,  in denken, in praten, in spelen, in verhalen vertellen en schrijven. Allemaal tegelijk en door elkaar heen. En eigenlijk hadden die doe-dingen ook weer heel erg veel met denken te maken. Dus mijn studie kwam goed van pas, want ik had leren denken!

about-me-1
about-me-3

Doe-denk-dingen

Veel mensen waarmee ik die doe-denk-dingen deed waren kinderen en jongeren. Ik filosofeerde, speelde, vertelde, luisterde en dacht na met zoveel (jonge) mensen dat ik steeds meer leerde en leuke ideeën kreeg… om te doen.  En nu heb ik Denklus bedacht om te doen.

Ik doe denk-klussen met iedereen die daar zin in heeft. Dat kan in mijn fijne werkplaats, dat kan op school, in het museum, in de bibliotheek en dat kan ook online. Alleen of met anderen, alles is mogelijk.

Mijn werkplaats

Omdat ik al bijna 60 jaar ben en ook heel creatief heb ik ook verschrikkelijk veel leuke spelletjes, verhalen, filmpjes, foto’s, tekeningen kunnen maken. Altijd met veel kleuren, daar houd ik van. Inmiddels heb ik een prachtige schatkamer, dat is mijn werkplaats en praktijkruimte.  Daaruit kan ik elke keer iets leuks of interessants te voorschijn toveren. Iets leuks om over te praten, te spelen, te onderzoeken en te denken. En elke keer ontdekken we in iedere nieuwe Denklus weer nieuwe dingen.

Oh ja en niet vergeten; mijn lieve man Elbert maakt steeds tekeningen voor mij in zwart wit, kleuren doet hij niet, het zijn cartoons. En er is ook een heel knappe creatieve jonge man, Jimmy-Dean, die deze prachtige website voor mij heeft gemaakt. Ik hoop je snel te spreken!

Karin

Foto: Anne-Marie Höppener

about-me-2
geef je denken handen en voeten

Opleiding & Training Karin Glaubitz

Publicaties, Projecten & Ervaringen Karin Glaubitz

Filosoferen met je hele lijf Denklus

Inspiratiebronnen

Hieronder tref je een lijst publicaties en personen die voor mij inspirerend zijn geweest in mijn filosofische reis.

Prof. Dr. Heinz Kimmerle: Mijn professor dialectiek,  differrenz-denken en interculturele filosofie.  Ik reisde 2 x met hem mee naar Berlijn en Dubrovnik, volgende zijn lezingen en studeerde bij hem af aan de Erasmusuniversiteit .

Heinz Kimmerle

Interculturele filosofie en kunst

 

Dr. Heidi Muijnen:  sinds 1984 mijn studiegenoot, denkgenoot, inspiratiebron en vriendin. Heidi organiseert interculturele ontmoetingen met de door haar opgerichte stichting Quest for wisdom en heeft diverse spel- en dialoogvormen ontwikkeld: zowel met de stichting als in haar filosofische praktijk voor levenskunst en creatieve ontwikkeling.

Thymia filosofische praktijk

Quest for Wisdom

 

Marja van Rossum: Nederlands kinderfilosoof, schrijfcoach en auteur.  Toen ik Marja in 2001 leerde kennen was zij een van de eerste Nederlandse kinderfilosofen, een echte pionier. Ze legde ook internationaal contacten en heeft het grote geluk dat ze met Berrie Heesen heeft kunnen samenwerken. Via het Centrum voor Kinderfilosofie heeft ze veel van zijn werk door kunnen geven, nu doet ze dat via haar bedrijf Groot Denkraam.

Marja ontwikkelde samen met Rob Bartels een completen leerlijn voor de basisschool; Filosoferen doe je zo.

Daarnaast is zij specialist in het filosoferen in de kunst- en cultuursector.

Groot Denkraam