Aanbieding!

Filosoferen met jongeren: filosofisch duet juli

12,50100,00

 

  • Juli: 4 en 11 juli
  • wekelijks op donderdagochtend
  • Tijd: 10-11 uur  op donderdagochtend
  • Prijs: 25 euro per deelnemers (gemiddeld 4 per maand) kies optie nr = aantal deelnemers
  • Maximaal 8 deelnemers
  • Locatie: Online/Zoom
  • Doelgroep; 12 -16 jaar
  • Thema; filosofisch duet; verschil in denkWijzen

Filosoferen met jongeren: filosofisch duet

In het filosofisch duet onderzoeken we in de wekelijkse sessies het verschil in denkWijzen van  filosofen.

In dit filosofisch duet maak je kennis met de praktische toepassing van de filosofie aan de hand van kleine tekstfragmenten of beelden over twee bekende filosofen.  Je  oefent gezamenlijk  met anderen je algemene autonome denken,  je wereldoriëntatie en 21ste eeuwse vaardigheden, taal- en luistervaardigheid en assertiviteit! Geen feitenkennis dus maar omgaan met filosofische zienswijzen en standpunten toegepast op vraagstukken uit het alledaagse leven.

Filosoferen met jongeren

Filosoferen met jongeren  gaat over wat jij denkt, ontdekt en leest over de wereld van nu en de wereld van de filosofen.  Socrates, Plato en Diogenes, om er maar een paar te noemen. Dat waren Griekse wijsgeren van voor onze jaartelling.  Op straat in de openbare ruimtes werd in Griekenland veel gefilosofeerd in de wandelgangen, de Agora. Ook in het Romeinse rijk liepen de filosofen tussen de mensen rond en gingen gesprekjes aan; Seneca, Cicero en Epicurus.  Over de hele wereld zijn er altijd filosofen geweest die de mensen om hen heen tot nadenken brachten. Er is over deze bijzondere gedachten ook veel geschreven.  In de sessies van Denklus filosoferen met jongeren en jongvolwassenen kan jij je laten inspireren door allerlei filosofen. Want in deze tijd kunnen we nog steeds zelf filosoferen. En, dat is minstens net zo interessant, dan gaat het om de vraag “Wat denk jij?

Lees verder;

Sessie filosoferen met jongeren 

In de sessie filosoferen met jongeren kan het gaan om de volgende filosofische vragen. Wat is mooi? Hoe communiceer jij met anderen, op je werk, studie of op school? Hoe werkt dat? Wat zie je op straat? Zien we allemaal hetzelfde? Hoe werkt reclame? Wat kan je verkopen? Mag je alles verkopen? Hoe verdien je geld? Wat lees jij in de krant of hoor je in het nieuws? Is dat allemaal waar? Hoe weet je dat? En, hoe praat je daar met anderen over? Hoe leg jij uit hoe jij erover denkt? Kan je meer duidelijkheid krijgen over wat jij en een ander denkt? Wat moet je daarvoor doen?

Van de Griekse filosoof Socrates hebben we, via de werken van Plato, zijn leerling, veel kunnen leren. Het Socratisch gesprek is ook vernoemd naar de wijze waarop Socrates gesprekken aanging over allerlei kwesties.

Deze handige online filosofisch duet kan jou goed uitkomen als je met anderen gesprekken voert over actualiteit en dagelijkse ervaringen en als je voor je school /studie/werk iets moet schrijven of presenteren. Na deze Denk-klus ben jij extra goed voorbereid.

Meer lezen over het Socratisch gesprek Kristof van Rossem

Voorbereiding (15 minuten)
Deelnemers krijgen van te voren instructies over benodigde materialen. Eventueel worden deze toegestuurd.

Betaling
iDeal of via handmatige overschrijving uiterlijke 1 week voor datum. Bij afzegging korter dan 24 uur van te voren wordt het bedrag voor de sessie in rekening gebracht. Na betaling ontvang je een kadobon per mail of over de post. De ontvanger kan zelf contact opnemen met denklus voor een afspraak.