Filosoferen met kinderen voor professionals

500,00

 • Kies eigen datum en tijd
 •  6 Sessies van  45 minuten
 • Locatie: Online/eigen praktijk/Zoom
 • Doelgroep: professionals /Individueel/ouders
 • Sluit iedere module af met certificaat

Filosoferen met kinderen voor professionals

Denklus traint professionals die willen filosoferen met kinderen. De training filosoferen met kinderen voor professionals is modulair opgezet per leeftijdsgroep. Iedere module heeft een thema met bijbehorend gespreksplan. Denklus maakt een module op maat voor wie beroepsmatig met kinderen werkt.

Wie , wat en hoe?

Filosoferen met kinderen voor professionals is voor mensen die graag zelf willen filosoferen met kinderen. Denklus biedt een training die past bij jouw werksituatie. Als je bijvoorbeeld werkt als docent in het basis- of voorgezet onderwijs, als vakdocent, mediator of pedagogisch hulpverlener.

Voor het basisonderwijs biedt Denklus een complete leergang filosoferen met kinderen aan. Elke module heeft betrekking op een (school) thema, filosofisch onderwerp en is ontwikkeld per leeftijdsgroep en fase in het onderwijsprogramma.

Denklus biedt ook losse modules filosoferen met kinderen voor professionals voor specifieke situaties.

Voor professionals die willen filosoferen met kinderen biedt Denklus losse modules aan. De modules worden gemaakt voor een specifieke situatie een bepaald thema, onderzoek of vraagstelling. Op maat en toegesneden  op dat wat in jouw praktijk filosoferen met kinderen actueel is. Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn;  mediawijsheid, echtscheiding, democratie of milieu.

Werkwijze : 

Onderstaand stappenplan filosoferen met kinderen voor professionals volg je individueel. Je wordt in 6 x 45 minuten online persoonlijk begeleid. Dit kan op zelfgekozen tijd en data in overleg met Denklus. Denklus werkt modulair en met korte doorlooptijd. Elke module heeft een doorlooptijd van maximaal 4-6 weken. In een module filosoferen met kinderen voor professionals doorloop je steeds de volgende stappen: 

Stappenplan

 • Samen met Denklus kies je het thema waarover je wilt filosoferen met kinderen.
 • Startvragen en onderzoeksvragen Je krijgt adviezen over hoe je vanuit een gewone vraag tot denkvragen kan komen; lagere orde denkvragen —–> hogere denkvragen. Je maakt samen met Denklus een  gespreksplan. In dit plan maak je vragen om denkstappen bij kinderen te stimuleren.
 • Houding: Je krijgt oefening hoe je een open houding naar kinderen kan aannemen. Denklus werkt met de Socratische gespreksmethode. Hiermee leer je hoe een open , onbevangen, geïnteresseerd houding naar het kind kan aannemen. Je leert hoe je kinderen stimuleert om zelf denkstappen te maken, zonder het woorden in de mond te leggen.
 • Oefening: tijdens de sessies filosoferen met kinderen voor professionals oefen je per stap ook in je eigen praktijk en on line met Denklus. Je krijgt huiswerkopdrachten waarmee je in jouw praktijk steeds op onderzoek kan uitgaan.
 • Werkvorm, materiaal en afsluiting: Je krijgt voorstellen en uitwerkingen voor werkvormen om te filosoferen met kinderen in jouw werkpraktijk. Je krijgt benodigd materiaal om te gebruiken bij je gesprekken. Ter afsluiting van iedere module  krijg je alles in een lesontwerp. In het lesontwerp staan je leerdoelen en checklijsten voor bereikte resultaten (certificaat per lesthema, doelgroep en filosofische thema’s)
 • Voorbereiding Deelnemers krijgen van te voren instructies over benodigde materialen. Eventueel worden deze toegestuurd.
 • Tijdsbesteding. Per module besteedt je ongeveer 8 uur waarvan een groot deel in je dagelijkse praktijk.
 • Begeleiding op de werkplek. Denklus  begeleidt op verzoek op lokatie. kosten ; 100 euro per bezoek , exclusief reiskosten en reistijd.

 

Voorbeelden van thema’s:

Identiteit; je bent wat je eet

Waarde en handel

Wat is een grap

Een leuke les om zelf te doen met kleuters met prentenboek

Lees meer over wat er anders is aan een sessie filosoferen met groepen kinderen op de basisschool

Betaling
iDeal of via handmatige overschrijving uiterlijke 1 week voor datum. Bij afzegging korter dan 24 uur van te voren wordt het bedrag voor de sessie in rekening gebracht.